← Zpět na výsledky Třezalky – Letní X-Challenge 2022

Třezalky – Letní X-Challenge 2022

🏆 Denní výzva #1

11.8.2022 00:12:49

Darovaly jsme svou tyčinku v rakousku jako odměnu za všechny dary a pomoci od Nicolase, našeho zachránce. On nám dal stan, jídlo, vracel se na benzínku, kde jsem si nechala svou ledvinku s peněženkou, eh. Napsali jsme mu na tyčinku aspoň děkovný vzkaz✨

🏆 Busking

12.8.2022 20:03:28

Buskovaly jsme v Ljubljani asi půl hodiny a vydělaly 14 euro, utratily jsme za celý trip zatím jen 4 eura, tak to bereme za hezký úspěch, a buskovat určitě ještě budeme, možná i dnes :))

🏆 Extrémní žehlení

12.8.2022 20:09:16

Náhodným stopem jsme se dostaly do Klagenfurtu, kde jsme přespaly u milého manželského páru, co procestoval svět. Ráno jsme se probudily uprostřed vintage marketu, který proměnil celé centrum města ve vetešnictví, bylo to kouzelné (a taky jsme tam nemusely platit vstup! :D), Klagenfurt tím slavil nějaký městský svátek, všichni to brali jako velkou událost.
U jednoho stánkaře jsme našly staré žehličky, tak jsme je využily na extreme ironing :)

🏆 Návrat směnného obchodu

12.8.2022 20:12:15

Chtěly jsme vám poslat pohled a na trzích v Klagenfurtu našly ten osudový pro vás. Vysměnily jsme jej za fazole a oříšky, bohužel nemáme fotku, tak snad nevadí!

🏆 Pošli posly s dopisem

12.8.2022 20:14:24

Nebudeme vám více prozrazovat, ale máte na vaši adresu poslaný pozdrav z Klagenfurtu na jihu Rakouska :)
Byly jsme překvapené nízkou cenou pošty v rakousku, do česka jen za éčko!

📍 Bologna

16.8.2022 10:55:52

Tak jsme po pěti dnech dorazily k prvnímu checkpointu :)
Šeptací zeď nás dost uchvátila a dokonce si s námi zašeptali dva školáci, jejich italskému přání jsme nerozuměli, ale konverzaci jsme měli záživnou a se smíchem.

🏆 Smysluplný rozhovor

16.8.2022 11:02:55

Včera jsme si prošly dost vyčerpávající krizovkou, kdy jsme cítily, že nás to ovlivňuje chování i mezi sebou navzájem. Po zklidnění a nabrání sil jsme si společně promluvily o tom, jak jsme celou situaci prožívaly, jakou podporu v takových situacích potřebujeme a v čem sami v sobě bojujeme a co nás mrzí. Bylo hezké si dát zpětnou vazbu a psychicky se zase srovnat, i pro další krizové situace, co mohou přijít.

🏆 Denní výzva #6

16.8.2022 11:06:31

Přes celý den jsme se cestou náhodami zapovídávaly s lidmi a jen jsme si více všímaly toho, zda je povídání s námi rozesměje a rozveselí. Dost přirozenou cestou se to podařilo u většiny lidí, nejvíce nás potěšila paní za přepážkou, která nám prodávala lístek na vlak a byla hrozně nadšená z toho, že máme tolik drobných. A my byly rády, že jsme se toho milionu vybuskovaných drobasů zbavily.

🏆 Denní výzva #3

16.8.2022 11:52:58

V den třetí denní výzvy jsme byly ve Slovinsku. Už od ranního stopování jsme se Slovinců, které jsme potkaly, ptaly na Slovinské tradiční písně. Borec, který nás vezl do Lublaně, nám v autě pouštěl jejich folkovou hudbu - Goveja muska a povídal nám, o čem ty písně jsou. Taky jsme se bavili o tradičních tancích a zjistili, že jsou dost podobné jako ty naše - polka, valčíček… nakonec jsme přešli k tradičním jídlům a sdíleli si národní cennosti.
V centru Lublaně jsme si pak od lidí nechávaly přidávat písně do sporify alba a pak se snažili dva týpky přemluvit, aby si s námi i zatančili, ale necítili se.
Za celý den se nám zatančit nepodařilo, tak jsme si při večerním buskování alespoň zahrály českou klasiku a zatančily zdejším.

🏆 Cassanova

18.8.2022 15:18:18

V průběhu dní jsme se potkaly s velkým počtem lidí, povídaly jsme jim o našem příběhu, jak jsme se do jejich města dostaly a plno z nich myšlenka x-challenge zaujala a samy nás na naší cestě chtěly sledovat. Proto nás plno z nich sleduje na třezalkovém instagramu a je to moc milé, protože i my samy máme tyto lidi, co nám pomohli, pohromadě. Část lidí si také chtěla vyměnit kontakty, kdybychom se do jejich města někdy chtěly vrátit a my jim nabízely, ať dají vědět, kdyby dojely do česka, že jim koupíme pár našich dobrých piv :)
Hezké bylo, že část z nich nám darovala jejich kontakt skrz to, že jim máme dát vědět, kdyby se nám v okolí jejich města cokoliv dělo, že nám pomohou.
Máme tak v mobilu čísla typu: Davide, italský týpek z Brescie, který nás ubytoval a byl mega milý.

🏆 Laskavost za laskavost

18.8.2022 15:25:44

Od začátku stopování jsme se řidičů, se kterými jsme už byly naladěné na nějaké osobnější vlně, ptaly, zda mají něco, co dlouho odkládají, co by chtěli vyzkoušet nebo nějaké sny a přání. Několik snilo o pár dnech/týdnech odpočinku bez práce či dovolené, další o životu na farmě, další o rodině a přítelkyni, aby měl s kým sdílet život a nevěnoval ho jen práci a milý byl pán, co říkal, že je rád, že nám zastavil, protože chtěl jednou stopařům zastavit a dnes to bylo poprvé. Tím jsme snad alespoň trochu napomohly k naplnění snů, protože zbytek byl dost abstraktní a těžce se k nim z naší strany pomáhalo.

🏆 Jazykoklam

18.8.2022 15:32:33

Projeli jsme čtyři země a v každé jsme se alespoň nějak snažili naučit základní potřebná slovíčka k dorozumění.
Ať už prosím, děkuji, dobrý den, dobrou chuť, jak se dostanu tam a tam nebo jak se mají. Zejména v itálii se dorozumět anglicky ani moc nešlo. Taky jsme si díky tomu stáhly duolingo a používaly překladač s mikrofónem. Johance to šlo celé každopádně mnohem lépe, Áně to vejde jedním uchem dovnitř a druhým vyleze ven. Taky jsme na oplátku často učili cizince česky.

📍 Carrara

18.8.2022 15:47:41

Několik dní jsme se plánovali dostat k moři, tak jsme se rozhodli to spojit s navštívením checkpointu a jet do Carrery. Cesta tam byla dost zdlouhavá a šílená, zrovna nám vůbec nevycházelo stopování, takže jsme po několika hodinách bez úspěchu jely vlakem. Do Carrary jsme přijely večer a potkali se s druhým týmem - Kamčou a Tomem. Vyšli jsme vstříc bodíku na mapě, jen nebyl přesně zaznačen a nedošli jsme, kam jsme měli. Už bylo dost pozdě večer, takže hodina a půl trasy na horu a pak jestě zpět už nebyla v možnostech. Druhý den jsme z Carrery odjížděli, takže výhledy z hory jsme bohužel nezvládli a alespoň si mramor prohlédli z dálky.

🏆 I v létě to jde

20.8.2022 12:28:25

Taky máte občas šílenou chuť si zaplavat, ale žádná vodní plocha není v dosahu? Nezoufejte a inspiruje se námi, stačí trocha deště, kaluže kolem vás a hned je možnost zaplavat si aspoň pár temp!

📍 Mnichov

20.8.2022 12:39:31

Do Mnichova jsme dostopovali spolu s Jirkou, nebo spíš hodinu po něm, přestože jsme vyrazily první. Setkali jsme se tam s Jirkovo úžasnou kamarádkou Terezou, kterou potkal v Lublani, když navštěvoval jinou kamarádku na Erasmu. Naše konexe jsou na jedničku! Společně jsme vyrazili na koncert a večer pak zakončili přátelskou soutěží v pití pivečka, co víc si přát?

🏆 Pohádka na dobrý den

20.8.2022 12:49:44

Kniha v Italštině, kterou jsme našli v knihovničce v Insbrucku hned upoutala naši pozornost. Jirkova intuice při pohledu na tuto knihu věděla, že nám na naší cestě přijde k užitku. A vskutku, ten samý den jsme zakončili Jirkovo úchvatným italským přednesem v Mnichovském metru, dokonce i s potleskem!

🏆 Obrázkový deník

20.8.2022 13:53:08

Naše čmrky cest.